Home > News > Persbericht Longfonds - Spironose

Persbericht Longfonds - Spironose

General July 2017

E-nose 'ruikt' of je een longziekte hebt

Stel je eens voor: even blazen bij de huisarts en direct weten of je een longziekte hebt. Het lijkt sciencefiction, maar binnen afzienbare tijd moet het kunnen. Via de e-nose, een slim apparaatje dat longziekten ‘ruikt’. Binnenkort start een onderzoek om de e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen te testen. Het onderzoek vindt plaats dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. 

Uitgeademde lucht van zieke mensen is anders dan van gezonde mensen. De lucht die we uitademen, bevat vele moleculen die vanuit ons lichaam komen. Sommige moleculen zijn alleen aanwezig in de adem van mensen met een bepaalde ziekte. Dat geldt ook voor astma en COPD. Onze menselijke neus kan het verschil meestal niet ruiken. De e-nose is een slim apparaatje dat dit wel kan, en kan meten of iemand astma of COPD heeft. Het werkt net als onze neus: het kan moleculen onderscheiden in lucht. Het apparaat wordt ‘elektronische neus’ of e-nose genoemd.

Slimme neus voor longziekten 
Onderzoeker Rianne de Vries doet onderzoek naar de e-nose in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ze hebben dit apparaat niet zelf ontwikkeld. Het is zo’n 30 jaar geleden ontwikkeld en er zijn inmiddels veel soorten. E-noses werden aanvankelijk gebruikt in de wereld van de beveiliging, bijvoorbeeld om explosieven, drugs of chemische wapens op te sporen. Later werden ze ook toegepast in de voedselindustrie, om na te gaan of voeding bedorven of vervuild is. In de medische wereld wordt het apparaat nog niet op grote schaal gebruikt.

Het AMC is het gelukt een e-nose te ontwikkelen speciaal voor het opsporen van longziekten. Deze e-nose is getest in het AMC. Nu wordt het apparaatje op grote schaal getest bij huisartsen en ziekenhuizen in heel Nederland. Om hem verder te verbeteren. “Nu stelt de e-nose bij acht op de tien mensen de juiste diagnose”, zegt Rianne de Vries. “dat moet beter”. Om dat te bereiken gaan we bij ruim 3000 mensen testen”.

SNEL
Met de e-nose kan heel simpel een diagnose worden gesteld. Dat is nu niet altijd makkelijk. Omdat de e-nose zo snel de diagnose kan stellen, kan het hopelijk in de toekomst in de spreekkamer bij de huisarts direct al duidelijk worden welke longziekte iemand heeft. En wordt het mogelijk de juiste behandeling sneller te starten. Een groot voordeel voor de patiënt is dat het om een simpele blaastest gaat en dat het snel gebeurt.

Test met nieuwe versie 
Tijdens de test wordt gekeken of de e-nose de juiste uitslagen geeft, wat we nog kunnen verbeteren en hoe patiënten en artsen het onderzoek ervaren. De gegevens van de uitgeademde lucht van de patiënten, die tijdens het onderzoek in de e-nose hebben geblazen, worden opgeslagen in een database. Ook wordt er een computerprogramma ontwikkeld met een bijbehorende ‘app’ waarmee de adem van de patiënt direct wordt geanalyseerd. Zodat straks met de e-nose hopelijk direct duidelijk is of een uitademing wijst op astma, COPD of een andere longziekte. In de spreekkamer bij de huisarts.