Home > News > Persbericht Week van de Longen - Onderzoek en z...

Persbericht Week van de Longen - Onderzoek en zorg centraal tijdens 6e Week van de Longen

General March 2017
Persbericht Week van de Longen - Onderzoek en zorg centraal tijdens 6e Week van de Longen

Onderzoek en zorg centraal tijdens 6e Week van de Longen

Van maandag 10 tot en met 13 april organiseren het Longfonds, longartsenvereniging NVALT en NRS, het Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband,  de Week van de Longen in de Heerlickheijd van Ermelo. Tijdens deze unieke week komen longartsen, zorgverleners, onderzoekers en longpatiënten samen om de laatste ontwikkelingen op het gebied onderzoek en zorg met elkaar te delen. Dit jaar is het thema van de week “een leven lang longen”. Zo wordt aandacht gevraagd voor de 1 miljoen mensen in Nederland die leven met een chronische longziekte. 

Uitgebreid programma

De Week van de Longen bestaat uit de nascholingsweek van de longartsen (maandag en donderdag), aangevuld met een ontmoetingsmoment voor alle professionals  (dinsdag en woensdag) die betrokken zijn bij onderzoek en/of zorg op het gebied van longen. Tijdens de 6e editie van dit jaarlijkse evenement is er een afwisselend programma samengesteld.  Er zijn lezingen van longonderzoekers, kinderlongartsen, longfunctie-analisten, huisartsen en fysiotherapeuten. Op dinsdag en woensdag staat de patiënt centraal. Patiënten kunnen in gesprek met artsen en onderzoekers. Het Longfonds en andere patiëntenorganisaties zijn dan ook aanwezig.

Publieksprijs

Ook dit jaar presenteren de vijf onderzoekers die genomineerd zijn voor de Publieksprijs in een pitch hun onderzoek. Bezoekers van de Week van de Longen kunnen vervolgens stemmen welk longonderzoek de Publieksprijs van € 2.500,- verdient. De Week van de Longen wordt afgesloten met het Longdagendebat. Met dit jaar als thema: “De patiënt is toch geen zorgproduct? Wie is verantwoordelijk voor wat?”

1 miljoen

In Nederland leven 1 miljoen mensen met een chronische longziekte. Bekend zijn astma en COPD, maar er zijn ook zeldzame ziekten zoals PCD en AlPHA-1. Onderzoek naar deze ziekten levert een bijdrage aan de behandeling en de zorg van deze ziekten. Tijdens deze Week van de Longen treffen artsen, onderzoekers, zorgverleners en patiënten elkaar om aandacht te vragen voor mensen met een longziekte, en samenwerken om hen een beter leven te kunnen bieden.