Home > News > Vieze lucht maakt longen van kinderen ziek

Vieze lucht maakt longen van kinderen ziek

General September 2015

Persbericht Longfonds (voorheen Astma Fonds) en NRS   24 september 2015


Europese studie bij internationaal longcongres Amsterdam: effect op longfunctie en geboortegewicht

Vieze lucht maakt longen van kinderen ziek

Luchtvervuiling maakt kinderen al heel jong ziek: hun geboortegewicht en hun longfunctie blijven achter, zelfs bij kleine hoeveelheden luchtvervuiling. Dat meldt het Longfonds (voorheen Astma Fonds) vandaag op basis van Europees onderzoek. De studie komt dit weekend in Amsterdam aan de orde tijdens het grootste internationale wetenschappelijke congres over longen. In de stad is veel aandacht voor gezonde longen en luchtkwaliteit.

Het gaat om de ESCAPE-studie (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects) naar de risico’s van fijnstof en andere vormen van luchtvervuiling. “Uit dat onderzoek blijkt dat onder andere de longfunctie van kinderen en volwassenen, en ook het geboortegewicht van kinderen meetbaar negatief wordt beïnvloed door luchtvervuiling”, zegt één van de onderzoeksleiders professor Bert Brunekreef, van het Institute for Risk Assessment Studies aan de Universiteit Utrecht. Een fors deel (22%) van het aantal gevallen van te laag geboortegewicht in Europa zou voorkomen kunnen worden als de concentratie luchtvervuiling lager is -  als de EU jaarlimiet van PM2.5 (fijnstof van een bepaald formaat) die nu 25 μg/m3 (microgram per kuub) is, terug gebracht wordt naar 10 μg/m3.
Voor fijnstof gelden Europese richtlijnen, maar die kunnen veel strenger. Zelfs bij de strengste waarden van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bestaat er een risico. “Fijnstof kan zelfs dan nog gezondheidsschade veroorzaken”, zegt Brunekreef. “Met scherpere Europese waarden zou rond 2030 ongeveer de helft van de huidige vroegtijdige sterfte als gevolg van luchtvervuiling vermeden kunnen worden.”
De studie wordt zondag gepresenteerd tijdens het congres van de European Respiratory Society (ERS). Ruim 20.000 internationale wetenschappers en (long)artsen bezoeken het congres.

Gezond bewegen in de stad
“Het is goed om  je longen gezond te houden door genoeg te bewegen”, zegt professor Pieter Hiemstra, voorzitter van de Wetenschappelijke Advies Commissie van het Longfonds. “In de stad maakt het echt uit of je fiets of hardloopt langs een drukke weg of één straat verderop: daar adem je meteen veel minder luchtvervuiling in.” Hiemstra is hoogleraar longziekten in Leiden (LUMC) én voorzitter van het ERS congres.
Om aandacht te vestigen op het belang van een gezonde lucht en beweging, start op zaterdag 26 september op het Beursplein de campagne Healthy Lungs for Life. De campagne zet mensen aan tot meer lichaamsbeweging en kaart de gevolgen aan van luchtkwaliteit op je longen. Tijdens het evenement worden een gezonde fiets- en wandelroute in Amsterdam gepresenteerd die is samengesteld op basis van metingen van luchtverontreiniging, en is er de mogelijkheid om gratis een longfunctietest te doen. Geïnteresseerden kunnen daarmee een indruk te krijgen van de gezondheid van hun longen. Op zaterdag 26 en zondag 27 september kan men kosteloos op het Beursplein en de Dam in Amsterdam de test doen.

Ontmoeting met de wetenschap
Naast het wetenschappelijke congres, biedt het Longfonds ook het publiek een kans om kennis te maken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van longonderzoek. Een speciaal Longpunt vindt plaats bij het AMC Amsterdam, op maandagavond 28 september. Longpunt is de maandelijkse ontmoeting die het Longfonds overal in Nederland organiseert. In deze speciale editie deelt Hiemstra de laatste ontwikkelingen in longonderzoek. Ook andere topwetenschappers vertellen over recente studies.

Longfonds
Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het onderzoek wordt nu door de Netherlands Respiratory Society (NRS) onder de aandacht gebracht. De NRS is de koepel van Nederlandse wetenschappers op het gebied van gezondheid en ziekten van longen en luchtwegen.

Noot voor redactie:

Het Longfonds brengt dit bericht uit in samenwerking met de Netherlands Respiratory Society (NRS), de koepel van Nederlandse wetenschappers in longonderzoek (www.nrs-science.nl).
 
Het congres in de RAI Amsterdam is van de European Respiratory Society (ERS). Het congres vindt jaarlijks plaats in een andere Europese stad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jelmer Krom, woordvoerder Longfonds (voorheen Astma Fonds), tel. 06-5794 3234 of jelmerkrom@longfonds.nl

www.longfonds.nl/ers
www.longfonds.nl/gezondelucht
www.escapeproject.eu